Behandlingsgaranti og privathospitaler

Jo kortere ventetiden skal være, jo flere patienter vil blive visiteret til et privathospital på fællesskabets regning.

Læserbrev af Lene Fruelund, regionsrådskandidat for Enhedslisten

Lene_140w

Hvis borgere i almindelighed spørges om, hvem de tillægger troværdighed og god dømmekraft, så vil politikere ikke stå øverst på listen. Aktuelt handler det for politikerne om at fiske stemmer, og her forsøger Konservative og Venstre at fiske stemmer på at ville genindføre en behandlingsgaranti på én måned mod de nuværende to måneder. Der er selvfølgelig ingen ventetid på behandling af akutte, livstruende sygdomme, og der er særlige behandlingsgarantier for kræft- og hjertepatienter. Behandlingsgarantien handler således om alle andre sygdomme og skavanker. Det ville selvfølgelig være skønt, hvis alle kunne blive helbredt for deres dårligdomme, straks de konstateres. Der er næppe nogen med realitetssansen i behold, der tror, det kan lade sig gøre, så mange læger, sygeplejersker og penge har vi ikke, selvom vi er et rigt land med råd til skattelettelser til de rige og erhvervslivet. Nogle kommer altså til at vente, nogle i kort tid, andre op til to måneder, det afgør det sundhedsfaglige personale, som jeg tillægger større relevant dømmekraft end politikere. Er der udsigt til, at de to måneder ikke kan holdes inden for det offentlige sundhedsvæsen, kan man få behandling på et privathospital på det offentliges regning.

Det er logik for de fleste, at jo kortere ventetiden skal være, jo flere patienter vil blive visiteret til et privathospital på fællesskabets regning. Det er ikke tankespind fra min side, det så vi under den tidligere regering, hvor der var en behandlingsgaranti på en måned. Privathospitalerne havde kronede dage og fik oven i købet bedre betaling for deres arbejde end de offentlige sygehuse. Det var under den tidligere regering, da Lars Løkke Rasmussen var indenrigsminister, hvor han sikrede privathospitalerne en eksistens på første klasse.

Det sundhedsfaglige personale på hospitalerne advarer mod at genindføre en behandlingsgaranti på en måned. Det vil koste kassen! Jeg stoler mere på dem end på Venstre og Konservative.