Bestemmer SIF, hvem der må bruge stadion?


Pressemeddelelse fra Enhedslisten Silkeborg

Ifølge direktør i Silkeborg Kommune, Jann Hansen ligger det implicit i aftalen med SIF, at efteråret skal bruges til at afprøve de nye forhold på Silkeborg Stadion og samle erfaringer.

”Alene det at tænde lyset på stadion er meget dyrt, og dertil kommer vandingsanlægget. Vi er lige nu ved at lave en minutiøs registrering af, hvad det koster, og hvad det kræver af vedligehold,” udtaler han til Midtjyllands Avis lørdag.

”Det overrasker mig meget, at der ligger en sådan skjult aftale om brugen af stadion i efteråret,” udtaler Jørgen Madsen, byrådsmedlem for Enhedslisten. ”Jeg vil gerne vide, hvem der kan aftale den slags uden byrådets viden. En ting er, at det ikke fremgår af den skriftlige lejeaftale. Den gør den slags ”implicitte” ting ikke. Det må vel nærmest kunne oversættes til ”underforstået”. Det er heller ikke blevet nævnt på noget tidspunkt overfor byrådet. Så sent som den 25. september fik byrådet en rundvisning på stadion, hvor jeg spurgte, hvorfor der ikke var andre end SIF, der havde brugt stadion. Der blev ikke nævnt nogen implicit aftale.”

Byrådet har fået at vide, at der har været en række uafklarede spørgsmål, bl.a. hvad det skulle koste at bruge kunststofbanen på stadion. Ligesom der betales for brug af kommunens øvrige kunststofbaner. Kent Madsen fortalte byrådsmedlemmerne, at kunststofbanen blev brugt rigtigt meget af SIF’s ungdomshold. Da byrådet var på besøg efter byrådsmødet, havde et af klubbens pigehold netop trænet.

”Det undrer mig meget, at SIF godt kan bruge stadion, uden at den slags aftaler er på plads, når andre ikke kan,” fortsætter Jørgen Madsen. ”Det kan vel være lige meget, hvem der spiller på banen, mens der opsamles erfaringer. Jeg har kendskab til mindst en lokal klub, der har fået afslag på at spille der.”

Direktør for SIF, Kent Madsen fortæller til avisen, at superligaholdet faktisk ikke bruger banen så meget, men at det mere er ungdomsholdene, og fortsætter: ”Men der er selvfølgelig en overskydende rest. Vi har endnu ikke helt styr på, hvor stor den er, men vi skal forhandle med kommunen om, hvordan den rest udnyttes. Han gætter dog på, at andre klubber kan få lov til at spille deres hjemmekampe på stadion.

Det rejser en lang række andre spørgsmål, mener Jørgen Madsen, som i øvrigt henviser til, at SIF spilleren, Simon Jakobsen i sin klumme i MJA den 30. september skriver, at superligaholdet træner der hver dag.

”Hvem har besluttet, at SIF kan bestemme, hvem der kan bruge stadion? Det gør de jo åbenlyst i dag,” understreger Jørgen Madsen. ”Og ifølge Kent Madsen skal det fortsat være sådan, at ikke alene superligaholdet har førsteret til at bruge stadion, men også at alle klubbens ungdomshold kommer før alle andre klubber, som må nøjes med den rest, der er tilbage.”

Ifølge lejeaftalen mellem Silkeborg Kommune og SIF’s professionelle selskab skal SIF Invest A/S kun betale leje af banen, tribunerne, lysanlægget mm. i 15% af tiden, fordi det vurderes, at de kun kommer til at spille 30 af de 200 kampe, som forventes at blive afviklet årligt.

”Der står ikke noget i lejeaftalen om, at SIF’s ungdomshold har førsteret til banen, og der står heller ikke noget om, at superligaspillerne skal træne der, eller for den sags skyld noget om deres divisionsreserver, som jo også spiller der,” påpeger Jørgen Madsen. ”Det er blevet understreget mange gange og fra mange sider, at det er hele kommunens stadion. Det håber jeg da også bliver tilfældet, men sådan er det ikke nu.”

”Hvis det koster noget at benytte kommunens kunststofbaner og lysanlæg, må SIF på nuværende tidspunkt have opbygget en stor regning, for det koster vel det samme for dem som for andre klubber. Og hvis SIF’s professionelle spillere træner på kunststofbanen hver dag, så holder det jo overhovedet ikke, at SIF’s professionelle afdeling kun benytter stadion 15% af tiden, og så skal lejeaftalen genforhandles,” slutter Jørgen Madsen, som samtidig fortæller, at han har stillet en række spørgsmål til borgmesteren både i denne sammenhæng og om andre ting, som hænger sammen med færdiggørelsen af Silkeborg Kommunes nye stadion.