Der har med god grund været stort fokus på Silkeborgs arkitektur. Avisen har oven i købet lavet et tema om det. Glimrende.
En – vigtig – vinkel er til gengæld fraværende: klimabelastningen.
Byggeriet står for 30% af Danmarks klimaudledning!
Byggeriet står for 40% af den samlede affaldsmængde!
Gode bygninger, som kunne renoveres, rives ned. Det ville være bedre for klimaet og ressourceforbruget, og ofte også for økonomien.
Også i Silkeborg ser vi alt for tit, at udmærkede parcelhuse købes kun for grundens skyld og rives ned.
Det værste eksempel på klimabelastning og ressourcefrådseri er Fredensgård, hvor et 30 år gammelt byggeri blev revet ned, inkl. en toetagers p-kælder.
Vi mindes en leder i avisen, som roste det, så det kunne give plads til et tidssvarende byggeri. Tænk hvis vi skulle rive bygninger ned hvert 30. år for at få noget tidssvarende.
Arkitektur er vigtig, fordi den skal kunne holde i mindst 100 år.
Bæredygtig arkitektur gælder ikke kun den enkelte ejendom. Det giver f.eks. ingen mening at rydde et helt område i Alderslyst for at lave parcelhuse som passer i Funder eller Gødvad..
Kan man ikke se sig selv i et renoveret byhus i Ågade, må man finde et andet, hvor der er plads til ens ambitioner.
Der er alt for lidt fokus på klimabelastningen fra Plan- og Vejudvalgets og forvaltningens side. Og især fra bygherrernes.
Det er f.eks. næsten fraværende i etapeplanen for Søfronten, som endda opererer med nedrivning af Søvej 3 med mange kommunale arbejdspladser. Ikke fordi de er overflødige, så der skal altså bygges nyt et andet sted.
Hvor er kravene om bæredygtigt byggeri? Både i forhold til klimabelastning og materialevalg.
Det er beskæmmende at se, hvordan private ejendomsbesiddere lader gode bygninger forfalde for så at rive dem ned, fordi det ikke kan betale sig at renovere dem.
Det værste eksempel er Sønderport, som har stået mere eller mindre tomt i 20 år. Den skulle for længst være bygget om til boliger og erhverv.
Den 19. marts var Danmarks ”overshoot dag” hvor vi havde opbrugt de naturressourcer, som skulle have rakt til et helt år. Hvis alle havde det samme forbrug som os, ville det kræve fire jordkloder.