BREXIT – forlader briterne EU?


Af Christian Juhl, MF

Jeg var forleden i Birmingham – få uger før briterne skal afgøre om medlemskabet af EU skal fortsætte. Der er uhyre tæt løb, og spændingen er høj op til valgdagen sankthansaften, den 23. juni. Tilhængerne havde et lille forspring, ikke mindst i kraft af de kampagner, der er sat i gang om, at økonomien vil forringes og arbejdsløsheden vil stige.

En gruppe tidligere danske udenrigsministre med Uffe Ellemann-Jensen i spidsen havde indrykket en annonce i nogle af medierne – og på vej i flyveren læste jeg også, at den danske finansminister havde udsendt skræmmeadvarsel om, at den danske økonomi og beskæftigelse ville blive forringet, hvis briterne melder sig ud. Ja, selv Obama, IMF og OECD har blandet sig med alvorstunge formaninger. Jeg synes, det er som om, vi kender disse skræmmekampagner fra tidligere danske afstemninger.

Sankthansaften i år bliver uhyre spændende. Også for andre lande vil det rejse spørgsmålet: Skal vi blive eller forlade EU? Det vil være naturligt at også danskerne får mulighed for at tage stilling til, om vi fortsat skal være medlem af EU. Meget vand er løbet i åen siden 1972, meget har forandret sig i EU siden – og alene det faktum, at kun danskere der er over 63 år, har været med til at stemme om vores medlemskab af EU bør give overvejelser om, om ikke danskerne skal spørges.

Jeg er ikke i tvivl: Danskerne skal have mulighed for at stemme ligesom briterne. Ikke mindst hvis briterne stemmer nej den 23. juni.