Dårlige vaner på Søvej?


Af Peter Sig, byrådskandidat

Første gang et uheld. Anden gang et tilfældigt sammentræf. Tredje gang en dårlig vane. Sådan har jeg hørt gentagelser af mindre god adfærd blive forklaret. Gentager man noget skidt, skaber man dårlige vaner.

Måske det er det, Silkeborg Kommune har været ude i i denne byrådsperiode, når det gælder kommunal støtte til private aktieselskaber i sportsindustrien.

Første gang var den med loungen på det gamle stadion. Her var en del af lejeaftalen, at Silkeborg IF Invest A/S enten skulle nedskrive loungens værdi i selskabets regnskaber eller betale leje til kommunen for vores borgerejede tidligere stadion. Det skete bare ikke de sidste fire år af lejemålet. Det er en mangel, der kostede os som skatteborgere 4-5 millioner kroner.

Den sag ligger nu hos det kommunale tilsyn.

Tredje gang var den her hen over sommeren i år med støtten til golfklubben. Golfklubben søgte kommunen om støtte til forbedringer af golfbanen i Resenbro, men golfbanen er ejet af aktieselskabet bag golfklubben. Meget dårligt camoufleret forsøg på erhvervsstøtte. Alligevel hoppede alle byrådets partier, undtagen Enhedslisten, i med begge ben.

Også den sag lå hos det kommunale tilsyn, men er nu opgivet, efter at aktieselskabet bag golfklubben reddede byrådsflertallet ved at trække ansøgningen.

Men hvad med anden gang?

Anden gang var i oktober sidste år, hvor byrådet, igen med alle stemmer undtagen Enhedslistens, vedtog lejekontrakten for det borgerejede JYSK Park mellem kommunen og Silkeborg IF Invest A/S. Kontrakten omtaler en årlig leje for lejemålet på 4,5 mio. kr. om året, som dog nedsættes til 223.000 kr. om året, fordi den andel af byggeomkostningerne, som Silkeborg IF Invest A/S har lagt ud for, ikke var en gave.

Derimod er det et lån til en høj rente, som bliver tilbagebetalt via nedsat leje.

Problemet er bare det, at den nedsatte leje i lejekontrakten gælder 30 år, mens lånet tilbagebetales over kun 25 år. Dermed betaler skatteborgerne pt. for en lejekontrakt, som giver Silkeborg IF Invest A/S en sandsynligvis ulovlig lejenedsættelse på godt 21 mio. kr. over 5 år.

Denne sag kan komme til at ligge hos det kommunale tilsyn, og er Midtjyllands Avis bekendt, selvom avisen angiveligt ikke vil skrive om sagen.

Det er i alle tre tilfælde godt købmandskab fra de lokale aktieselskaber i sportsindustrien; det skal de have.

Men vi i Enhedslisten finder et mønster i byrådets behandling af sagerne.

En rigtig dårlig vane.