En Silkeborg Kommune i flere hastigheder


Af Peter Sig Kristensen, byrådsmedlem

Silkeborg Kommune er en kommune i stor vækst. Det sker lige nu, og det kommer også til at ske i fremtiden, når vi ser i den nyligt offentliggjorte befolkningsprognose for kommunen.

Men når vi skraber bare lidt i overfladen på forudsigelserne af det generelle vækstbillede, viser der sig et billede af en kommune i vidt forskellige hastigheder.

Seks ud af kommunens 28 skoledistrikter i kommunen kan se frem til mere end 20 % flere indbyggere de kommende godt ti år. For dem vil det være liv og glade dage. Nyt liv til lokalsamfundet med øget aktivitet i de lokale liv i foreninger og flere kunder i dagligvarebutikker og andet lokalt forretningsliv. Ren lykke, hvis man da gerne vil være så mange flere? 1.600 flere borgere i Funder-området og 1.700 flere i Gødvad-området, for eksempel. Det er en forvandling, der vil noget.

Samtidig kan fem skoledistrikter se frem til et fald i indbyggertallet i samme periode. Ikke så dramatisk, det skal kun tælles i hundreder og ikke i tusinder, men dog fald. Det gælder både i byen, for eksempel i Sydbyen i Silkeborg, men også på landet, for eksempel i Thorning. Det er en lidt anden verden.

Vi ser med andre ord frem til en kommune i flere hastigheder. Er det det, vi vil?

Vil vi en Silkeborg Storby inklusiv en sammensmeltning med alle de gamle selvstændige lokalsamfund, som bare æder sig ind på naturen meter for meter, år for år?

Skal vi bare lade Udviklingen rulle hen over os, trukket af vækstmotoren, Motorvejen?

Eller skulle vi måske fange momentet og fortælle alle de dejlige folk, der gerne vil bo i fremtidens Silkeborg Kommune, at vi tilbyder flere muligheder for bosætning end med susen for ørerne fra motorvejen?

Hvad siger du, kære tilflytter, for eksempel til at bo i aktive og skønne Thorning, en spytklat fra Ulvedal, Stendal og Kompedal plantager? Eller i dejlige og livlige Bryrup med en natur som i Silkeborg-skovene med skove, søer og bakker, bare uden alle de mennesker fra byen, der bevæger sig på kryds og tværs på alle tænkelige måder?

Jeg synes, det kunne være fedt med en mere sammenhængende kommune, hvor vi ikke tænder lyset i begge ender i nogle områder og langsomt slukker det i andre.

En bosætningskampagne for hele kommunen kunne være starten. For eksempel som den, de har i en anden vækstkommune ved en motorvej, Hedensted Kommune. Her markedsfører de alle 31 lokalsamfund under en og samme overskrift, Hedenstederne, frem for at lade hovedbyen tage al opmærksomheden.