Et besparelsesforlig

  
Af Charlotte Kold og Peter Sig Kristensen, byrådskandidater

En opsigtsvækkende nyhed står at læse på Silkeborg Kommunes hjemmeside om budgetforliget i sidste uge. Borgmester Steen Vindum er citeret for følgende:

”Det er et budget i balance, hvor vi over de næste fire år løfter vores kernevelfærd med over 100 millioner kroner.”

I Enhedslisten synes vi, det ville være dejligt, hvis det forholdt sig sådan, men det gør det bare ikke.

Af to grunde:

  1. Det er kun budgettet for 2018, der er vedtaget, ikke budgettet for de kommende fire år. Det er det kommende byråds opgave at lande budgetter for 2019, 2020 og 2021.
  2. Der er ikke sat FLERE penge af til kernevelfærd, men FÆRRE. Regnestykket går kun op for borgmesteren, fordi han ”glemmer”, at der først bliver fjernet 40 millioner kroner på kernevelfærden i budgetUDKASTET, før der tilføres 25 millioner kroner i budgetFORLIGET.

Så hvis det skal lykkes for borgmesteren at opnå de 100 millioner kroner frem til 2021, skal vi altså i det nye byråd sætte 115 millioner kr. ekstra af til velfærd i det nye byråds budgetter for 2019, 2020 og 2021. Og vel og mærke uden besparelser i første budgetudkast.

Lykkes det, er det meget muligt, at Enhedslisten er med i de kommende tre års budgetforlig.

Det ville klæde borgmesteren, at få ændret nyheden på kommunens hjemmeside, så han og resten af budgetforligets parter ikke pynter sig med lånte fjer.

I Enhedslisten finder vi, at overskriften i Midtjyllands Avis om budgetforliget er noget mere retvisende:

”De værste besparelser sløjfet”

Vi anerkender gerne forligspartierne for at have sløjfet nogle af de frygtede besparelser. Det ændrer dog ikke på, at budgetforliget er et besparelsesforlig.

At det er et besparelsesforlig, og at Steen Vindum ikke engang gad se os til forhandlinger, er de simple grunde til, at Enhedslisten ikke stemmer for budgetforliget i byrådssalen.