Farlige sange

Gamle sange kan stadig være farlige

sangbog
Af Christian Juhl, MF

Det er en god tradition, når byrådet i Kalundborg hver måned finder højskolesangbogen frem og synger en sang. Sangene er bærere af vores fælles folkelige kultur, og sangbogen hedder rettelig Folkehøjskolens Sange.

Borgmester Martin Damm (V) ville dog ikke acceptere, at byrådet sang nr. 426, foreslået af byrådsmedlem Niels Erik Danielsen (Ø). Sangen hedder ” Når jeg ser et rødt flag smælde”. Den er ifølge borgmesteren for politisk, og han har forbudt byrådet at synge den.

Det minder mig om historie, som forfatteren Carl Scharnberg engang fortalte: En skoleelev spurgt første maj læreren, om ikke de kunne synge en arbejdersang til morgensang. Hertil svarede læreren hende: “Nej, her synger vi ikke politiske sange”

Borgmesteren glemmer, at det er arbejderne og deres bevægelser, der har lagt skuldre og ryg til det velfærdssamfund, som han kan nyde godt af. Han glemmer, at mange sange i højskolesangbogen er politiske, båret af værdier og skrevet i kamp for noget bedre – helt tilbage fra reformationen, fra de liberales kamp for stemmeret og fra husmændenes kamp for ligeret. Det ville undre mig, om byrådet ikke allerede har sungen nogle af disse. Han glemmer helt, at både liberalisternes og arbejderbevægelsens fælles, stærke værdi er frisind og respekt for den politiske modstanders synspunkter.

Modet til enkelt gang at synge med på en af arbejderbevægelsens sange svigter tilsyneladende – og Martin Damm afslører dermed en alvorlig mangel på liberalt livssyn. Man kan undre sig over, hvad han laver i et liberalt parti.

Det opmuntrende ved historien fra Kalundborg er, at sange stadig kan være så “farlige”, at nogen frygter, at de bliver sunget. Det tegner godt for arbejderbevægelsen og omegn – og skidt for den snæversynede del af borgerligheden.