Hvad ved bønder om kartoffelsalat?

Ryanair og Joachim B. Olsens arbejdsmarkedspolitik er ikke velkommen i Danmark

Christian Juhl sort
Af Christian Juhl, folketingsmedlem

Hvad ved bønder om kartoffelsalat? Man kunne også spørge: Hvad ved Joachim B Olsen om arbejdsmarkedet? Svaret på dette spørgsmål er: en hel del. Han har på det sidste blandet sig i debatten om Ryanairs afvisning af overenskomst. Han har et helt klar vision om, at arbejdsmarkedet skal styres af individuelle arbejdsgivere over for individuelle arbejdere. Det er efter hans mening fri konkurrence. Han er godt klar over, at i dette kræfternes frie spil er arbejdsgiverne – med ledelsesretten og retten til at hyre og fyre – de stærkeste.

Han er godt klar over, at arbejdere står stærkere, når de organiserer sig i en fagforening og kræver en overenskomst, som gælder alle. Men det kan han ikke li’, for så får arbejdsgiverne ikke arbejdskraften til den billigste pris.

Hans strategi er klar, det må man give ham. Han har valgt side. Han er på arbejdsgivernes side. De kyniske af slagsen. Han ønsker et Ryanair-samfund.

Heldigvis viste fagforeningerne deres klare styrke og afviste Ryanair, og nu dropper selskabet tilsyneladende både Billund og Kastrup som base. Til gavn for det danske arbejdsmarked.

Dermed er kampen ikke slut: Nu må vi hjælpe de andre landes lufthavnes arbejdere i kravene om at Ryanair skal indgå overenskomst.

Ryanair og Joachim B. Olsens arbejdsmarkedspolitik er ikke velkommen i Danmark.

Hvis vi holder sammen, vil det vise sig, at den heller ikke er velkommen i Europa.