Kom nu ned på jorden, SIF

Virksomheden ejer ikke stadion


Af Jørgen Madsen, byrådsmedlem

Man kan måske ikke fortænke SIF og Kent Madsen i at mene, at de bestemmer over Silkeborgs kommende stadion. I forholdet til Silkeborg Kommune får SIF jo stort set, hvad de peger på.

Men lad mig slå en ting fast: Det er Silkeborg Kommunes stadion. Det er kommunens skatteydere, der kommer til at betale hver eneste af de 130 millioner kr., som det koster. SIF Invest A/S har samlet 70 mio. kr. ind blandt deres sponsorer, som de har lånt til Silkeborg Kommune, mod at SIF får et klækkeligt nedslag i lejen de næste 25 år. De får alle 70 mio. kr. tilbage med en forrentning på 3,5 %.

SIF kommer ikke til at betale et eneste sæde på tribunerne eller et eneste (kunst)græsstrå på banen.

Man kan kun beundre SIF Invest A/S’ købmandsskab, som langt overgår Silkeborg Kommunes. Det er lykkedes dem at forhandle deres del af lejen på banen og de 10.000 tilskuerpladser ned til bare 15%, fordi man gætter på, at der bliver spillet 200 kampe om året, og at SIF’s professionelle spillere kun kommer til at spille de 30.

Det får så Kent Madsen til at proklamere i onsdagens avis, at SIF bestemmer på det nye stadion, og at det i sidste ende er SIF, der fastsætter rygepolitikken på Jysk Park og ikke Silkeborg Kommune.

Det passer bare ikke.

Til gengæld passer det sikkert, at man kan fortolke lejeaftalen sådan, at SIF bestemmer rygepolitikken, når de spiller deres 30 professionelle kampe. Der må have siddet en embedsmand og tænkt: Nåh ja, SIF plejer jo at få, hvad de vil have, så det skriver vi da under på.

Lige før jul kunne man opleve SIF’s kommunikationschef, Niels Frydenlund påstå i Midtjyllands Avis, at SIF ville leje det nye stadion ud til andre klubber. Det blev et par dage senere dementeret i avisen. Igen fordi: SIF har kun lejet Silkeborg Kommunes stadion til 30 kampe om året, og kan selvfølgelig ikke disponere over mere. De resterende 170 kampe bestemmer Silkeborg Kommune over.

Jeg undrer mig egentlig over, at det er vigtigt for Kent Madsen, at der ikke bliver flere røgfri pladser til SIF’s kampe. Det kan vel være lige meget, om det er ryger- eller ikke rygerpladser, der står tomme. Med 10.000 tilskuerpladser vil der være rigeligt plads til det hele.

Det, der generer mig, er, at SIF optræder, som om de ejer stadion.