Kommuneplanen sat ud af kraft?

“For hvad hjælper en plan, hvis ingen følger den? Det er her, kommuneplanen kommer ind i billedet.”

Citatet er fra den tegnefilm, som Silkeborg Kommune fik lavet, da kommuneplanen senest blev revideret. En revision, som skete med meget aktiv medvirken fra politikere, embedsmænd, lokalråd og borgere, og som blev flot opsamlet af Midtjyllands Avis. En fin proces. Citatet er det værd, at tage nærmere i øjesyn her små to år efter vedtagelsen af den gældende kommuneplan. For hvad hjælper en plan, hvis ingen følger den?

Hvis vi ser på alle lokalplaner sendt i høring i det første hele år med kommuneplanen, 2018, hvad er mon så konklusionen? 22 lokalplaner blev sendt i høring sidste år. 18 af de 22, mere end 80 %, er ikke i overensstemmelse med kommuneplanen. Er det, at undtagelsen fra kommuneplanen fylder fire gange så meget som normalen, så at følge planen? Min vurdering er, at det er det ikke. Så man kan med rette spørge, om kommuneplanen på den baggrund ikke er – de facto – sat ud af kraft?

Nogle helt aktuelle eksempler kan hentes i dagsordenen til mødet i Plan- og Vejudvalget på mandag:

  • I sag 21 sendes en lokalplan i høring for et boligområde i Lysbro. Området er i kommuneplanen udlagt til rekreativt område, hvilket der i et tæt bebygget Lysbro da godt kunne være behov for
  • I sag 22 igangsættes en lokalplanssag for et boligområde i Lysbro. Området er i kommuneplanen udlagt til dagligvarebutik, hvilket der i et tæt bebygget Lysbro da godt kunne være behov for
  • I sag 23 sendes en lokalplan i høring for et boligområde i Gødvad. Området er i kommuneplanen udlagt til meget lavere byggeri, og Gødvad lokalråd er stærk modstander.
  • I sag 24 igangsættes en lokalplanssag for boliger mm i Silkeborg centrum. Området er i kommuneplanen udlagt til meget lavere byggeri end de 22 etager, der er i sagen.
  • I sag 25 igangsættes en lokalplanssag for boliger lidt længere henne ad vejen i Silkeborg centrum i forhold til sag 24. Området er i kommuneplanen udlagt til meget lavere byggeri end i forslaget.

Vi er i Enhedslisten – på ingen måde – imod byggeri og udvikling i hverken Silkeborg by eller Silkeborg Kommune. Men vi bør som politikere holde os på den bane, vi har aftalt med borgerne. I hvert fald bare sådan cirka.

Det gør vi ikke nu.

Peter Sig Kristensen

Medlem af byrådet for Enhedslisten