NATOs farlige oprustning


Af Christian Juhl, MF

I disse dage mødes NATO-landene for at drøfte ny oprustning.

For en måned siden rullede NATO-øvelsen Anakonda ’16 over det polske sletteland. 31.000 soldater fra 17 lande deltog. Øvelsen er den største i Polen siden Warszawapagten blev opløst i 1991.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenbergs plan er, at fire bataljoner, det er omkring 4.000 soldater, permanent skal cirkulere mellem Polen og Baltikum.

Rusland har øget antallet af øvelser i takt med at NATO har udvidet østpå. Vi er på vej mod en ny kold krig. Oprustning vil ske på begge sider. Spiralen er i gang.

NATOs strategi styrker Putin. Han overlever på at have en ydre fjende, der truer. Med en ydre fjende kan han uden modstand undertrykke oppositionen.

Hvorfor er det så svært for NATO at forstå ? Hvorfor er de blinde for, at kun forhandling, fredelig sameksistens, samarbejde, samhandel og nedrustning kan bane vejen for demokratiske forhold?

Rusland truer ikke NATO-landenes sikkerhed. Ruslands økonomi er skrøbelig. Landets militær er forældet. Oprustning og krigsretorik er farlig. Det kan medføre uoverlagte handlinger fra begge sider. Begge parter råder over atomvåben.

NATO bør vise mod og indsigt.

Dinosaurerne døde for lidt hjerne og for meget panser.

NATO risikerer at gå samme vej.