Øje for øje – tand for tand

Freden mellem Israel og Palæstina skal sikres – det kan de ikke selv klare

Christian Juhl 133

Af Christian Juhl, MF

Forholdet mellem Israel og Palæstina er alvorligt. Parterne er langt fra hinanden i de fredsforhandlinger, som er målet, og mordet på tre israelske drenge og en palæstinensisk dreng har skabt en meget anspændt situation.

Israel påstår, at Hamas står bag mordene på de tre israelske drenge. Mordene må opklares og forbryderne stilles for en dommer.

Den israelske regerings politik bygger i vid udstrækning på hævn efter det gammeltestamentlige princip: øje for øje og tand for tand. Det er en uacceptabel måde at handle på, hvis Israel samtidig kræver sikkerhed for staten.

Der er ikke tale om et ligeværdigt forhold. Israel er besætteren, der har placeret mere end 450.000 bosættere inde på den besatte Vestbred. De har bygget en mur langt inde på palæstinensisk område. De har etableret bosætterveje og tjekpoints, som besværliggør palæstinensernes hverdag. De har forkrøblet det palæstinensiske selvstyre, så det er ude af stand til at beskytte sin egen befolkning.

Da palæstinenserne 2. juni offentliggjorde dannelsen af en samlingsregering af uafhængige teknokrater, støttet af både Fatah og Hamas, svarede Israel igen med at bygge yderligere 3.300 bosætterboliger på Vestbredden og i Øst-Jerusalem.

Efter kidnapningen af de tre israelske drenge blev det fra starten klart, at Israels vigtigste mål ikke var at finde morderne, men at slå til mod Hamas. De sendte flere tusinde soldater ind på Vestbredden, raidede 2.216 huse, og arresterede over 600 palæstinensere.

I løbet af de 10 første dage i juni, før de israelske drenge forsvandt, blev 17 palæstinensiske teenagere bortført af Israelske styrker på Vestbredden. UNICEF rapporterer, at 700 bøn mellem 12 og 17 år årligt bliver arresteret af israelske myndigheder. I april udtalte den palæstinensiske socialminister, at 1.520 palæstinensiske børn er blevet dræbt af israelske styrker siden 2000 – et barn hver tredje dag.

Dette er realiteter, som Israel forsøger at dække over i sin farlige udnyttelse af en tragisk hændelse.

Freden mellem Israel og Palæstina skal sikres. Det kan de ikke selv klare.

Vores regering må sige fra og kræve et stop for Israels hævnaktioner.

EU må handle ved at opsige den særlige samarbejdsaftale med Israel.

FN må gå ind i konflikten, og garantere palæstinensernes sikkerhed.

USA må som den eneste magt, som Israel har respekt for, forlange et stop for Israels hævnbaserede angreb.

De aktuelle sager må undersøges af den internationale straffedomstol.

Det kan se håbløst ud, men hvis ikke det internationale samfund reagerer, kan det ende i en ny uoverskuelig intifada.