Økologi – ikke kun politisk korrekthed


Af Lene Fruelund, byrådsmedlem

Det er fantastisk glædeligt, at vi i Silkeborg Kommune er helt fremme i skoene, når det drejer sig om økologisk mad i daginstitutionerne, og det er lige så glædeligt, når vores sygehuse i regionen også har fuld fart på med at konvertere til økologi i køkkenerne. Det styrker afsætningsmulighederne for regionens lokale, økologiske fødevareproducenter, og det får måske endnu flere landmænd til at lægge om til økologi.

Den lokale landboformand, Frede Lundgaard Madsen (FLM), og et landsmandspar i Levring forstår ikke, hvorfor det offentlige går op i at bruge økologiske fødevarer. FLM kalder det politisk korrekthed og mener, det er for dyrt at bruge økologiske produkter. Hvad det sidste angår, har han ikke ret. Det har vores kommunale daginstitutioner bevist, ligesom regionshospitalet i Randers, der har økologisk guldmærke. Her bruger de i dag ikke flere penge på madproduktion end tidligere. De laver al mad og pålægsvarer fra grunden, bruger årstidens produkter, og har et køkken, der er en Michellin-stjerne værdigt.

Men er det nu meget sundere at spise økologiske produkter end konventionelt dyrkede, hvis landmanden overholder alle regler om sprøjtning m.m.? Helt sikkert ikke noget, der kan måles på kortere sigt. Men økologi handler om rigtig meget andet end sundhed. Det handler i lige så høj – eller måske endnu højere – grad om at passe på vores livsgrundlag, naturen. For eksempel er bestanden af vilde bier faldet drastisk gennem de sidste mange år, bier sikrer bestøvningen, og uden de, kan mange arter ikke overleve. Hvis vi ikke ændrer vores dyrkningsmetoder og får stadig større arealer befriet for sprøjtegifte, undergraver vi forudsætningerne for de kommende generationers liv. Så selvfølgelig skal det offentlige gå foran i brugen af økologiske produkter. Det er sund fornuft både i dag og i morgen.