Onlinedebatten er blevet en demokratisk styrke

Jeg anerkender til fulde min byrådskollega Johan Brødsgaards oplevelse af svaghederne ved onlinedebatten, og debattens skadelige virkninger på demokratiet. Min oplevelse er dog, at gevinsterne for demokratiet ved onlinedebat langt opvejer skaderne.

Så, i min oplevelse, er onlinedebatten blevet en demokratisk styrke.

Grundlæggende handler gevinsterne ved onlinedebatterne om, at mange flere deltager i den demokratiske samtale. Før onlinedebatten krævede deltagelse i den demokratiske debat – stort set – et partimedlemsskab eller et avisabonnement. Som vi alle ved, har aviserne haft flere abonnenter, og partierne flere medlemmer. Både partier og aviser er nu for menigmand i højere grad til stede online end fysisk.

De sociale medier, og den medfølgende onlinedebat, er den primære kanal til dialogen med familien Silkeborg i dag.

Udfordringen ved onlinedebatten er dog støjen.

Alle kan nu give sin mening til kende i den demokratiske debat. Det koster ikke noget, hverken at skulle flytte sig til et møde i partiet eller pengene til et abonnement til avisen. Og det kan ske uafhængigt af tid og sted. Det giver adgang til de mange frem for – som tidligere – de få.

Det giver støj, meget støj, rigtigt meget støj. Og der er umiddelbar adgang til støjen, uden filter.

Så man må selv, som politisk stærkt engageret i den demokratiske samtale som eksempelvis Johan og jeg som byrådsmedlemmer, filtrere støjen fra.

Det er faktisk ret nemt, som jeg ser det.

Det handler om, som i livets andre forhold, at give det energi, som giver energi tilbage, og lade resten ligge uberørt hen. Når det lykkes for mig, ser jeg efterhånden slet ikke de eder og forbandelser, der flyver gennem luften i retning af mig eller andre debattører på de sociale medier. Uanset, om afsenderen så gemmer sig bag en mere eller mindre anonym profil, er et kendt ansigt eller ligefrem en kollega fra byrådet.

Når det lykkes at filtrere støjen fra, får jeg til gengæld via onlinedebatten udvidet mit netværk, og min viden, til stor gevinst for mit politiske arbejde. Det være sig ”til fest” i en skolestrukturdebat, en debat om byggeri i Silkeborg eller i den aktuelle debat om hele kommunens udvikling. Eller ”til hverdag”, når jeg er i dialog med borgere om kommunal støtte til familier til pasning af egne børn eller om mere vild pleje af kommunens veje, parker og naturområder.

Onlinedebatten får borgerne tæt på. Det handler bare om at lukke støjen ude, og til gengæld lukke de nye perspektiver ind i den demokratiske samtale, som aldrig får partibogen i orden eller betaler for avisen.

Peter Sig Kristensen

Medlem af byrådet i Silkeborg Kommune for Enhedslisten