Så kom dog med et dagpengeinitiativ!

Mere end 50.000 arbejdsløse, der har mistet deres dagpenge

jakob_farve_lille
Af Jakob Sølvhøj, folketingskandidat for Enhedslisten Silkeborg

‘Det er de borgerliges skyld,’ lød det noget ansvarsforflygtigende fra Socialdemokraternes gruppeformand, da A-kassernes Samvirke forleden opgjorde, at der nu er mere end 50.000 arbejdsløse, der har mistet deres dagpenge.

Det kan ikke bestrides, at ændringerne af dagpengeloven blev aftalt tilbage i VK-regeringens tid, men synderlig troværdigt virker det ikke at frikende sig selv for ansvar i betragtning af, at den nuværende regering har haft snart 3½ år til at rette op på lovgivningen. Mon ikke de fleste også husker finansministerens udtalelse om, at der med AKUT-jobbene var fundet en fuld og hel løsning på dagpengeproblemet. Han tog fejl.

Det er desværre gået helt, som det blev spået af A-kassernes Samvirke længe inden dagpengereformen trådte i kraft. I 2013 mistede 33.900 deres dagpenge, og siden er tallet vokset med mere end 1.300 hver eneste måned. I 2014 fik næsten 17.000 frataget dagpengeretten, mens vi ventede på rapporten fra regeringens dagpengekommission. Den mangler stadig et halvt års arbejde, før den kan fremkomme med forslag. Der skulle jo nødig laves forhastede snuptagsløsninger, som det forleden blev sagt af den samme gruppeformand til avisen.dk.

Vi har fra Enhedslisten presset hårdt på for ændringer af dagpengereglerne. Det er flere gange lykkedes at presse regeringen til lappeløsninger, bl.a. i form af den midlertidige arbejdsmarkedsydelse, men det har ikke forhindret at flere tusinde nu står helt uden forsørgelse. Derfor er det helt urimeligt, at regeringen først vil komme med et udspil efter folketingsvalget. Vi har ikke brug for en god løsning i morgen. Vi har brug for en løsning nu.

I Enhedslisten er vi naturligvis enige i, at den bedste kur mod arbejdsløshed er flere arbejdspladser. Men her og nu er der et skrigende behov for et initiativ, der sætter en stopper for udstødningen af nye tusinder fra dagpengesystemet i de kommende måneder og åbner mulighed for en hurtigere genoptjening af dagpengeretten for de mange, der har mistet deres dagpenge. Et sådant initiativ ville give et helt andet og mere troværdigt udgangspunkt for en kommende diskussion om mere grundlæggende ændringer af dagpengesystemet.