SIF betaler ikke leje af stadion

Glædeligt med fokus på kommunens aftale med SIF

JørgenMadsen04
Læserbrev af Jørgen Madsen, byrådsmedlem

DR satte mandag aften i ”Borgmesterfinten” fokus på blandt andet Silkeborg Kommunes gavmildhed over for landets professionelle fodboldklubber.

Flertallet i byrådet i Silkeborg har besluttet at købe loungen på det gamle stadion af SIF for 19,1 mio. kr. Det sker med henvisning til lejeaftalen mellem SIF og kommunen, som pålægger kommunen at købe loungen, hvis der ikke længere spilles superligafodbold på stadion. Og det skal så ske, når det nye stadion (måske) står færdigt.

I aftalen står der, at kommunen skal betale den billigste pris af enten værdien af loungen eller den nedskrevne værdi (bogført i SIFs regnskab). Eftersom det ikke er lykkedes at finde en ejendomsmægler, der tør sætte pris på en lounge, der skal rives ned, er den anden mulighed valgt. I 2012 var den nedskrevne værdi 19,1 mio. kr. Det har Statstilsynet godkendt.

Det har jeg altid haft svært ved at forstå, men jeg har trods alt accepteret, at Statstilsynet er klogere end mig. Det har Roger Buch, som er en anerkendt ekspert på kommunale spørgsmål, nu sat et meget stort spørgsmålstegn ved i DR’s udsendelse. Det glæder mig.

Men der er et problem mere, som hverken DR eller Roger Buch har været opmærksom på:

SIF får stillet stadion gratis til rådighed for sine professionelle fodboldkampe.

Byrådet har fastfrosset værdien af loungen på de 19,1 mio. kr., som den var bogført til i 2012. På trods af, at det udtrykkeligt fremgår af lejeaftalen, at SIFs leje af stadion består i, at værdien af loungen nedskrives. Jeg har ikke kendskab til reglerne for denne afskrivning, men jeg kan se i SIFs regnskaber, at der afskrives lidt over en mio. kr. om året. I 2013 var værdien 17.976.000 kr. I 2014 var den 16.818.000 kr. Og eftersom det nye stadion tidligst er klar i 2017, vil prisen falde yderligere et par millioner.

Jeg kan ikke se i SIFs regnskaber, at de er begyndt at betale leje for stadion, så jeg må konstatere, at hvis byrådsflertallet insisterer på, at SIF skal have 19,1 mio. kr. for loungen, så stiller kommunen stadion gratis til rådighed for en professionel fodboldklub. Det er ikke lovligt.

Og de gør det mod bedre vidende. Jeg har påpeget det både overfor Økonomiudvalget og for byrådet.

Synd at DR ikke gravede et spadestik dybere i sagen. Jeg forklarede det faktisk meget tydeligt på byrådsmødet i juni, som de viste klip fra i udsendelsen.