Vi har også en idrætspolitisk ordfører!

Jørgen_1402
Tirsdag den 10. september sprang Jørgen Madsen ud som Enhedslistens idrætspolitiske ordfører. Han sagde blandt andet:

Lad det være sagt med det samme: Enhedslisten er imod opførelsen af et nyt stadion for kommunale penge. Hvis SIF A/S vil have et nyt stadion til at spille deres fodboldkampe på (hvad enten det måtte være i 1. division eller superligaen), så må de selv finde pengene til det. Vi vil heller ikke give kommunale penge til sponsorfaciliteter i f.eks. Jysk Arena.

Vi vil gerne være med til at se på, om der kan findes penge til at gøre det nuværende stadion færdig med en sydtribune. Også underholdningsidrætten skal have gode betingelser, så der er plads til de tilskuere, der gerne vil se på.
I den sammenhæng vil jeg gerne understrege, at det er fantastisk, at byrådsflertallet beslutter at bruge over 100 mio. kr. på et nyt stadion, uden reelt at vide ret meget om økonomien i projektet. Og at det åbenbart er DBU der skal bestemme, hvor store stadions, der skal bygges rundt i landet. DBU står åbenbart over de folkevalgte politikere. Jeg er helt enig med SIF i, at et stadion med plads til 8000 tilskuere er rigeligt – i Silkeborg og mange andre steder.

Millionerne ruller mens der spares

Samtidig med at byrådet lader millionerne rulle til et prestigeprojekt som et nyt stadion, spares der på de lokale haller. I Enhedslisten mener vi, at idrætshaller er en kommunal opgave. Og at der skal være plads til det nødvendige. Rugbrødet og det fornuftige pålæg er fællesskabets opgave. Pynten overlader vi gerne til de lokale kræfter.
Det vil sige at vi ikke mener, at det er nok, at der sættes syv mio. kr. af til nye haller i Grauballe, Gjessø og Kragelund. Jeg har ikke den nødvendige indsigt i, hvad der skal til. Jeg kunne læse i avisen at SF mener, at det er 10 mio. – i Faurskov Kommune er beløbet så vidt jeg husker 18 mio. Det vigtige for mig er, at det bliver et brugbart sted for mange aktiviteter.

Selv om mange måske tror det, er det ikke vores opfattelse i EL at kommunens pengekasse er uudtømmelig. Den slags fantasier overlader vi til byrådsflertallet, når det drømmer om storstadion. Det kan være at konsekvensen af kravene til lokale haller betyder, at udbygningstakten må sættes ned, så man nogen steder må vente lidt længere på sin hal.

Igen vil jeg straks indrømme, at mit kendskab til, hvem der har det største behov, ikke rækker. Jeg har jo ikke kunnet undgå at bemærke, at Grauballe har været langt fremme i skoene, men om de står først i køen ved jeg ikke. Men jeg er sikker på, at rækkefølgen kan afklares med en fornuftig dialog med lokalsamfundene. Også selv om nogen dermed bliver skubbet lidt bagud i køen.

Breddeidrætten kan ikke nøjes med pæne ord

Generelt er det breddeidrætten, der ligger os på hjertet. Der er meget godt at sige om det arbejde, der gøres rundt omkring i de mange idrætsforeninger. Somme tider kan man godt få det indtryk, at frivilligt arbejde er noget, der er opfundet indenfor de senere år (og lidt ondskabsfuldt betragtet: – af spareglade politikere). Men det har jo været en tradition – og nødvendighed – i generationer. Ikke mindst indenfor idrætsverdenen. Det kipper vi med fanen for i EL, og vi vil meget gerne give gode vilkår for de mange frivillige, der gør det muligt, at så mange unge (og ældre) får så mange gode oplevelser. Det er ikke nok med pæne ord. Vi mener, at det er en kommunal opgave at vedligeholde lokale idrætsanlæg, og der skal være dækning i de kommunale tilskud så klubberne har råd til at benytte haller og lokaler.

Også plads til selvorganiseret aktivitet

Når det er sagt, vil jeg også understrege, at der også skal være gode vilkår for den aktivitet, der foregår udenfor idrætsforeningerne. Der skal være pladser til skatere, streetbasket osv. Og igen kan jeg jo få lov til at hejse fanen i anerkendelse af det frivillige arbejde, der gøres. Street Plaza og sidste års skaterbane på torvet var jo fantastisk.

… og til søens folk

Jeg synes også, at der ligger mange gode ideer bag Søsportens Hus. Silkeborg har en enestående beliggenhed for mange former for vandpjaskeri. Og det skal også fremmes. Også på dette område foregår der masser af selvorganiseret aktivitet. Så længe det ikke ødelægger naturen, er det jo bare fedt.

I den sammenhæng er det himmelråbende vanvittigt, at byrådet har sparet svømmeundervisningen væk i skolerne. Og livredderne ved søbadene.