Arbejdstilsynets krone-smiley giver falsk tryghed

Smiley-ordningen fungerer ikke

Christian Juhl, Enhedslisten.
Af Christian Juhl, MF, arbejdsmiljøordfører

Siemens Wind Power havde en såkaldt krone-smiley, der angiver at arbejdsmiljøet er i orden. Alligevel har der været mindst 64 alvorlige arbejdsskader. Meget tyder på, at smiley-systemet er hullet og giver falsk tryghed. To gange i løbet af tre måneder har der været eksempler på, at smiley-ordningen ikke fungerer.

En smiley-ordning bør ikke være givet til en virksomhed som Siemens. Det er på tide at sikre et effektivt tilsyn med arbejdspladserne i stedet for dette mærke, der slører billedet.

Enhedslisten har fra starten været kritisk overfor smiley-ordningen. En enkelt mærkat kan ikke være dækkende for en virksomheds arbejdsmiljøstandard.

Vi har arbejdet for et stærkere arbejdstilsyn med en bemanding, så det effektivt kan føre tilsyn med virksomhederne, men den nuværende regering har som en af sine første beslutninger sendt fyresedlen til 140 ansatte i Arbejdstilsynet.

Smiley-ordningen er dog ikke hele forklaringen på, at det kunne gå så galt som i Aalborg. De røde lamper i form af arbejdsskadeanmeldelser har blinket, uden at Arbejdstilsynet og Arbejdsskadestyrelsen har reageret. Derfor har vi kaldt beskæftigelsesministeren i samråd for at forklare det gedigne myndighedssvigt og for at fortælle, hvordan han vil sikre, at det tilsynet bliver effektivt.

Det er en skandale, at det kunne have kommet så vidt som i Siemens.