Usmagelig kampagne mod kontanthjælpsmodtagere

Det er en usmagelig kampagne, Venstre har sat i værk mod landets kontanthjælpsmodtagere

Jakob02_400
Af Jakob Sølvhøj, folketingskandidat for Enhedslisten Silkeborg

På jernbaneperroner og buslangsider får vi serveret budskabet om, at kontanthjælpsmodtagere har så gigantiske indtægter fra det offentlige, at det ikke kan betale sig at arbejde. Vi skal ikke være i tvivl om, at Venstre mistænker mange af landets kontanthjælpsmodtagere for hellere at ville ligge hjemme i sofaen og modtage offentlige ydelser end at bestille noget. Budskabet er klart. Vil man have et liv i sus og dus, kan man bare vælge et liv på kontanthjælp, og det vil Venstre nu sætte en stopper for.

Der kan vist ikke være mange, der for alvor hopper på Venstres limpind, og derfor burde buskabet måske bare have lov til at stå for sig selv – og så alligevel ikke. Det er for galt, at mennesker, der er sat uden for arbejdsmarkedet, skal hænges ud i dyrt betalte Venstre annoncer.

Uanset hvor mange gange det gentages, at det ikke kan betale sig at arbejde, bliver udsagnet ikke rigtigt. Selv om lønningerne for ufaglærte job ofte er urimeligt lave, giver det trods alt en højere indtægt end at være på kontanthjælp. Kasseassistenten bliver ikke rig af sit job, men selv hvis hun er på startløn, giver det dog mindst et par tusinde kroner mere i indkomst end kontanthjælpen. For Venstres formand måske bare til et par nye sko, men for familien med en trængt økonomi en udvidelse af det månedlige rådighedsbeløb, der kan mærkes i hverdagen.

Velbjærgede Venstre-politikere med udsigt til høje folketings- og ministerpensioner, der fører kampagne mod landets kontanthjælpsmodtagere, er ikke noget kønt syn. Forhåbentlig vil den ikke komme til at bane vej for det nye og angiveligt moderne kontanthjælpsloft, som Venstre har planer om at indføre, hvis de vinder et kommende valg.

Forringelser af kontanthjælpen giver ikke flere job. Det giver alene mere fattigdom og øget ulighed. Venstre ved man, hvor man har.