Er det rigtigt, hvad jeg går og siger?

Jeg – og vist også andre politikere fra tid til anden – turnerer rundt med nogle påstande, som vi gentager. Nogle gange skal man måske lige undersøge, om det egentlig er rigtigt, hvad man går og siger. Så det gjorde jeg her i weekenden.

Jeg går og siger, at balancen mellem land og by i Silkeborg er gået lidt fløjten de senere år. For at være mere præcis siden åbningen af motorvejen, hvor væksten kun er sket i Silkeborg by og nærmeste omegn, mens de landlige dele af kommunen ikke har mærket meget til den markante vækst.

Heldigvis fandt jeg ud af, at det er rigtigt, hvad jeg går og siger.

I perioden 1. januar 2017 til 1. januar 2021, efter motorvejen åbnede en søndag i september 2016 i lækkert sensommer-vejr, er befolkningstallet i Silkeborg steget med 4,5 %. Svarende til en stigning på næsten 4.300 borgere på kun fire år.

Det er samlet set imponerende og noget, få kommuner i landet kan gøre os efter i samme periode. Og det er godt. Men stigningen er uhyre ujævnt fordelt i kommunen. Hvor stigningen i de områder, jeg har talt med til byen Silkeborg, har været endnu mere imponerende 8,0 % på de fire år, har der været et samtidigt fald på 0,4 % på landet i Silkeborg Kommune.

Det er store forskelle. Så det der med præsten og degnen holder ikke helt i retten her.

Når vi kigger på de tre områder, hvor det er gået henholdsvis hurtigst og langsomt de seneste år, er det ikke uventet tre byområder på den ene side og tre landområder på den anden side. Funders befolkningstal er steget mere end 30% på fire år, Gødvads mere end 14%, Balle/Buskelund/Hvinningdals 8,5%. Modsat er tendensen i Sjørslev/Demstrup -6,8%, i Vinderslev -5,9% og i Gjessø -4,7%.

Mit eget elskede Bryrup er sluppet nådigt med en mindre tilbagegang på kun 1,7 %, svarende til et samlet fald i antal borgere på 45 borgere.

Vi skal som byråd gøre mere ved de kedelige tendenser. Det er ikke bare udviklingen, som vi ikke kan gøre noget ved. Heldigvis er der skridt i den rigtige retning, når f.eks. vi holder bosætningsdag i Syden her i kommunen om tre uger. Sammen med Silkeborg Kalder.

Silkeborg Kalder nemlig, og ikke kun til byen Silkeborg, men til kommunen Silkeborg. Hvis vi vil give det mere opmærksomhed.

Peter Sig Kristensen

Byrådsmedlem i Silkeborg Kommune for Enhedslisten