Luk firmaer, der sløser med sikkerheden

Straffen for ikke at overholde reglerne skal skærpes

Christian Juhl, Enhedslisten.Af Christian Juhl, arbejdsmiljøordfører

Byggevirksomheden Tag DK bliver ved med at sløse med sikkerheden på trods af gentagne påbud fra Arbejdstilsynet – seneste brækkede en håndværker anklerne i en arbejdsulykke. Det er helt utilstedeligt, at virksomheden kan blive ved med at byde sine ansatte så ringe sikkerhed.

Det er helt utilstedeligt, at en virksomhed som Tag DK kan blive ved med at sløse med de ansattes sikkerhed. Der er brug for, at vi skærper straffen for de virksomheder, der ikke kan eller vil sørge for sikre og sunde arbejdspladser for de ansatte. I tilfælde, hvor alvorlige ulykker gentager sig, foreslår jeg simpelthen, at de mister retten til at drive virksomhed.

Vi skal også styrke Arbejdstilsynet, der fuldstændigt uansvarligt er blevet beskåret de sidste mange år. Det er uholdbart.

Det er ganske uacceptabelt, at der er 4.500 arbejdsulykker alene i byggeriet hvert år, og at enkelte virksomheder gang på gang får påbud uden at bringe sikkerheden på byggepladser i orden. De ansatte, der kommer til skade, går ofte både ned i indtægt og får varige skader på helbredet.

Og så skal vi heller ikke glemme, at de samlede arbejdsulykker koster samfundet omkring 64 mia. kr. om året.

Jeg har indkaldt beskæftigelsesministeren i samråd for at få en redegørelse for, hvad ministeren ønsker at gøre for at forhindre de mange og alvorlige ulykker i byggeriet.