Ansvarlighedens ABC

Halsløs gerning, uansvarlighed, manglende lyst eller evne, tåbeligt.

Det er de ord, som chefredaktør Hans Krabbe i mandagens leder putter på en tilgang, hvor man drister sig til at stå udenfor budgettet for næste år i Silkeborg Kommune.

Det er jo nærmest et ordforråd, der er en vred Facebook-bruger værdigt.

Lederen fik mig til at tænke over, hvad ansvarlighed og uansvarlighed i kommunaløkonomi egentlig er.

Umiddelbart tænker jeg, uansvarlighed må være en økonomisk adfærd, som skejer ud i forhold til de økonomiske mål for den økonomiske politik, som hele byrådet i Silkeborg Kommune står bag. Der er tre af den slags mål, henholdsvis et mål for kassebeholdning, et mål for anlægsudgifternes størrelse og et mål for afdrag på gæld.

To af de tre mål rammer den nyligt indgåede budgetaftale mellem seks af byrådets syv partier forbi.

Budgetaftalen gør således kassebeholdningen i Silkeborg Kommune endnu lavere end det i forvejen lave niveau, den har. Som borgmesteren også indrømmer det i lørdagens avis.

Samtidig opererer budgetaftalen med et niveau for anlægsudgifter, som ligger langt over det mål, byrådet er enige om. Som enhver, som gider at sætte sig ind i sagerne, kan se.

Når man alligevel – altså ifølge chefredaktøren – er økonomisk uansvarlig ved at stå udenfor en budgetaftale, som er en forbier i forhold til kommunens erklærede økonomiske politik, bliver verden vendt lidt på vrangen.

Så er det jo pludselig ansvarligt at være økonomisk uansvarligt.

Gad vide, om chefredaktøren så mener, at forskellen på at være ansvarlig og uansvarlig er, om man er med i byrådsflertallet eller ikke. Med, så er man ansvarlig. Ikke med, så er man uansvarlig.

Det er en lidt fattig verden, vi er i, hvis politisk flertal er lig med ansvarlighed. Verden bliver lidt flad, selvom alle ved, den er rund.

Vi i Enhedslisten arbejder lige nu med et alternativt budgetforslag.

Hvis det nu er mere indenfor skiven i forhold til kommunens aftalte økonomiske politik, kan jeg forstå på mandagens leder, at det dog dermed ikke er mere ansvarligt. Det er per definition uansvarligt.

Ansvarligt er det nemlig kun, hvis der er et flertal bag.

Peter Sig Kristensen

Medlem af byrådet i Silkeborg Kommune for Enhedslisten