Er 30 millioner kr. gået op i røg?

Pressemeddelelse fra Enhedslisten Silkeborg.

Siden planerne om et nyt stadion blev fremlagt sidste år, har det været en forudsætning, at der skulle komme 30 millioner kr. fra salget af en del af stadiongrunden i Sydbyen til opførelsen af et nyt plejecenter.

Det har også været klart, at det skulle foregå ved, at en boligforening skulle stå for opførelsen og driften af det nye plejecenter og derfor skulle købe grunden af Silkeborg Kommune, som dermed fik 30 millioner kr. til et nyt stadion.

– Vi har hele tiden kritiseret, at de kommende beboere i plejecenteret skulle betale 30 millioner kr. til et nyt stadion. Det er beboerne, der betaler ca. 80% af driften på et plejecenter via huslejen, og kommunen betaler resten,  udtaler Jørgen Madsen, som er byrådskandidat for Enhedslisten. Han har fulgt byrådets behandling af stadionsagen tæt.
– Men nu ser det ud til, at forudsætningerne for den konstruktion er forsvundet, fordi det nu åbenbart bedre kan betale sig for Silkeborg Kommune at stå for byggeriet selv. Men det har bare ikke haft nogen betydning for byrådets budget.

Så sent som til byrådets andenbehandling svarede borgmesteren på et spørgsmål fra Jørn Rye Rasmussen, at grundsalg stadig er en del af forudsætningen for byrådets beslutning. Lige fra stadionprojektets begyndelse har det været en del af finansieringen, at der skal overføres penge fra eksproprieringer ved motorvejen, salget af Marienlund Plejehjem og grunden på stadion til det nye stadion.

– Når det nu ikke længere er meningen, at plejehjemsbeboerne skal betale for de 30 millioner kr., og når de stadig står i budgettet som en forudsætning for betalingen af det nye stadion, så frygter jeg ærligt talt, at der er nogen, der bager på en rævekage, så pengene alligevel kommer på bordet. Men kommunen kan vel ikke købe grunden af sig selv i Sydbyen, og så lade de kommende plejehjemsbeboere betale for det, og samtidig forære en anden kommunal grund på Søholt til et nyt stadion, hvis ejerforhold endnu ikke er afklaret, fortsætter Jørgen Madsen.

Enhedslisten og Jørgen Madsen er i det hele taget meget skeptiske over for byrådets behandling af finansiering af et nyt stadion. Især den manglende afklaring af, hvad Silkeborg Kommune skal betale SIF for loungen på det nuværende stadion har haft hans opmærksomhed.

– Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har spurgt byrådet, hvad prisen for en nedrivningsdømt lounge skal være. Og selv om det er ved at være et år siden, jeg spurgte første gang, har svaret altid været, at ”det er vi ved at undersøge”. Men det kan vel ikke tage så lang tid at finde ud af, når forudsætningerne står i aftalen. Enten skal kommunen betale restgælden, og sådan en findes ikke, for SIF har med Jyske Banks hjælp betalt lånet ud. Eller også skal kommunen betale markedsprisen, men det er vel lige rigeligt fantasifuldt, at finde en markedspris på en lounge, der skal rives ned. Men det skal der da findes et svar på. Det kan sagtens betyde en forskel på 10 millioner kr., som enten skal betales af SIF eller af Silkeborg Kommune.

 

Enhedslisten mener, at der er mange uafklarede spørgsmål om økonomien omkring det nye stadion, og at byrådet bevidst undlader at få en afklaring på denne side af byrådsvalget.

 

– Byrådsflertallet ved godt, at de har en upopulær sag. Rigtig mange borgere på tværs af alle partiskel synes, at det er vanvittigt at bruge 100 millioner skattekroner på et nyt stadion til SIF’s professionelle fodboldhold (som for tiden ligger middelmådigt placeret i 1. division), siger Jørgen Madsen. – Derfor forsøger de at lægge et røgslør ud over de reelle udgifter indtil efter valget.

Desværre ligner det en bevidst strategi, som dækker alle de store kontroversielle anlægsprojekter. Borgmesteren har opfundet et nyt begreb, ”negativ salgssum” i forbindelse med parkeringskælderen under Torvet. Skatteyderne kan nu pludselig risikere at komme til at betale et tilskud til den entreprenør, der vil lave den. Der er jo kun en, der har budt ind. Nemlig den samme, som vil bygge det nye torvecenter. Han fik 15 millioner kr. for et gå i gang med et tilsvarende projekt i Ålborg, så det er vel nærliggende at tro, at det er ”markedsprisen”. Men det skal også holdes hemmeligt indtil efter valget.

Der mangler altså mindst 30 millioner til at finansiere et nyt stadion og 15 millioner til en parkeringskælder. Det er da også en slags penge. Ingen af tingene er på det netop vedtagne budget, og det er åbenbart meningen, at det skal holdes hemmeligt indtil efter valget den 19. november. Det er ikke i orden.