Den Himmelske Freds Plads?

Demonstrationer på Tiananmin 4. juni 1989

Månedlange demonstrationer og strejker over hele Kina mod korruption og for demokrati og ytringsfrihed kulminerede den 3.-4. juni 1989 med tusindvis af studenters og arbejderes fredelige besættelse af Tiananmen, også kendt som Den Himmelske Freds Plads.

Den 4. juni ryddede militæret med bevæbnede soldater og tanks pladsen, og ved de efterfølgende gadekampe blev et ukendt antal aktivister og soldater dræbt.
Antallet af ofre vurderes meget forskelligt fra 400 til 7000 døde og 7-10.000 sårede. Et stort, men ukendt antal aktivister blev idømt hårde straffe.

Det ikoniske billede af ”Tankman” som stillede sig i vejen for de kinesiske tanks på Den Himmelske Freds Plads. Hvad der siden skete med ham, vides ikke

Siden er demonstrationerne på Den Himmelske Freds Plads blevet skrevet ud af historien af de kinesiske myndigheder, så unge kinesere i dag intet ved om det.
Kun i Hong Kong har demokratiforkæmpere markeret årsdagen, men efter at demokratibevægelsen i Hong Kong brutalt er blevet slået ned, er det heller ikke her længere muligt at fortælle historien om studenternes og arbejdernes kæmpe demonstrationer i 1989 for demokrati og mod korruption.

Siden 1997 har Jens Galschiøts ”Skamstøtte” stået ved Hong Kong Universitet.

Skamstøtten var det eneste monument i Kina til minde om de tusinder, der døde ved massakren på Den Himmelske Freds Plads. Ved at fjerne skulpturen forsøger Kina at slette begivenheden fra deres historie.

Uden varsel konfiskerede politiet simpelthen Skamstøtten fra University of Hongkong. Universitetet havde faktisk selv kidnappet skulpturen og holdt den tilbageholdt ulovligt i 1½ år,

Skulpturen skal bruges som bevis mod Hongkongs allerede fængslede demokratibevægelse. Så vidt vides har de ifølge anklagen lavet statsundergravende virke ved at vedligeholde og male skulpturen.

Den 4 juni i år markeres årsdagen over hele verden med ophængning af kæmpe bannere af skamstøtten. Også i Silkeborg, hvor Bindslevs Plads er blevet omdøbt til Tiananmin – Den Himmelske Freds Plads.

Tekst af Jørgen Madsen.

Billederne nedenfor er fra Bindslevs Plads Silkeborg og Kunstcentret Silkeborg Bad hvor Enhedslisten via Frokostdebatten havde inviteret Jens Galschiøt på besøg.