GIV PLADS TIL DEN NYE UNGE GRETA

Mange med et fødselsår fra omkring 2. Verdenskrig og frem vil huske svenske GRETA.

GRETA Garbo var en svensk skuespillerinde, som havde sin karriere i tyverne, trediverne og fyrrerne, først i stumfilm, senere i talefilm. Et stille væsen, men en inspirationskilde for mange, hvilket bl.a en top 5 blandt alle tiders kvinder i det tidlige Hollywood vidner om. Sammen med prominente efternavne som Hepburn, Bergmann og Davis.

Nu har vi en ny svensk GRETA i verden. Hende synes jeg, vi skal give plads til alle sammen.

Den nye GRETA er også stille af væsen, som jeg kender hende fra særligt det seneste halve års tid fremtræden i medierne. Det er klimaaktivisten GRETA Thunberg. Lige fyldt 16 år. Men altså også premiere som 15-årig, som den tidlige GRETA fra filmen.

Men lad os ikke bare give plads til GRETA Thunberg, men samtidig til alle de lokale GRETAer, piger som drenge, der popper op overalt, mens jeg skriver dette.

Som for eksempel i lørdagens udgave af Midtjyllands Avis. Som en af pigerne, som er klima- og miljøbevidst og lever det ud med at samle skrald, siger til avisen:

“Det er ikke pinligt at samle skrald. Det er pinligt ikke at gøre det”

Mange andre i Silkeborg, i det midtjyske, i Danmark, i Norden, i Europa og i hele verden er som dem. De er kun lige begyndt med at gøre noget. I det små, som at samle skrald, eller i det mere store, som at klimastrejke, holde taler til verdens ledere med meget mere

Herfra skal lyde en kæmpe opfordring til os, der er født i det gamle årtusinde. En opfordring så stor som den inspiration, den tidlige og den sene GRETA giver til os og verden:

Giv plads til GRETA

Uanset hvad hun eller han hedder.

Og hvis I ikke kan give plads, så lad venligst være med at gå i vejen for dem ved at gøre grin, hvis I ikke forstår, at de tager vare på deres egen, og vores, fremtid. Selvom latterliggørelse selvfølgelig kan være en strategi, at forfølge, når man ikke forstår, hvad dem yngre end en selv har gang i…

Den nye unge GRETA Thunberg fik i øvrigt sine forældre til, at stoppe med at flyve.

Gad vide, hvornår jeg får en sådan opfordring fra mine børn?

Peter Sig Kristensen

Medlem af byrådet i Silkeborg Kommune for Enhedslisten