Højt at flyve…

I sidste årtusinde fløj jeg meget. Mit andet hjem var et mindre land i Mellemamerika, som jeg har kastet min kærlighed på. Jeg tænkte dengang ikke et sekund på, at det der med at flyve til Amerika var noget.

Men det var det.

At flyve er skidt for klimaet. Det er for eksempel 5-7 gange så belastende for klimaet som at tage toget eller bussen. Og det gælder pr. kilometer, én person bliver transporteret.

I en tid, hvor vi bliver mere og mere bevidste om, at vores nuværende livsstil skader klimaet, er det på sin plads, at stoppe op og tænke sig om.

Også for Danmarks 10. største kommune, Silkeborg.

Flyrejsende i tjeneste for Silkeborg Kommune er ikke verdens største gruppe af flypassager. Men lidt har også ret, hvorfor vi lokalt fra Enhedslistens side i denne uge rejser et forslag om kommunale flyrejser.

I langt de fleste tilfælde er fly som rejseform nemlig ikke nødvendigt.

Kommunens studierejser, for eksempel.

Der kan være gode argumenter for, at et politisk udvalg skal flyve for eksempel til Island for at bringe ny læring hjem til Silkeborg, men der er meget få eksempler på, at den slags rejser findes i kommunalt regi.

Det skulle være mærkeligt, om der ikke findes et relevant rejsemål indenfor det nordlige og mellemste Europa, hvis vi da skal hente læring hjem ved selvsyn, og ikke kan se og høre den læring hjemme i Silkeborg med en god internetforbindelse.

Så lad os være bevidste om vores klimaaftryk og tage til AlleRød i stedet for Athen, Borås i stedet for Barcelona eller Cottbus i stedet for Chicago. Selv sjællændere, svenskere og tyskere kan vi lære noget af, selvom de ikke taler jysk.

Måske en mindre flyvende adfærd fra os i Silkeborg Kommune kan få andre til, også at gøre en lille forskel. På flyrejser og på andre områder.

Og så – vupti – lige pludselig er det lige så tænkeligt, at man tænker over sin rejsende opførsel i forhold til klimaet, som det i dag er utænkeligt, at der til store selskaber bliver sendt sølvfade rundt med cigaretter, cerutter og cigarer. Som det blev gjort i min barndom.

Nødvendige ændringer tager tid og kræver, at nogen går forrest.

Det kan en kommune også gøre, så det ikke bliver højt af flyve og dybt at falde.

Peter Sig Kristensen

Medlem af byrådet i Silkeborg Kommune for Enhedslisten