SÅ GIK DER TID – OG PENGE – MED DET

Siden sidste efterårs oversvømmelser i Gudenåen, eftertrykkeligt fulgt op af oversvømmelser igen i februar, har jeg og øvrige medlemmer af Klima- og Miljøudvalget arbejdet en vis legemsdel ud af bukserne for at få viden og handling til at gå op i en højere handling.

Her i august blev vi så præsenteret for nye rapporter, baseret på nye undersøgelser. Lavet af Orbicon, som er den private virksomhed i landet, som ved mest om vandstandsforholdene i Gudenåen.

Rapporterne siger stort set det samme, som kommunens fagligt stærke medarbejdere har sagt hele tiden.

Rapporterne slår to ting fast:

  1. det er ikke sandaflejringer eller andre fysiske forhindringer, der påvirker Gudenåens vandstand betydeligt.
  2. det er derimod grødevæksten i vækstsæsonen, som udgør den store faktor i forhold til vandstanden.

Det er dermed grødeskæring, der kan gøre en forskel.

Før vi måske får et nyt vandløbsregulativ for Gudenåen i Silkeborg Kommune på strækningen fra Silkeborg Langsø til Tange Sø, har vi umiddelbart kun én ordinær grødeskæring af gøre godt med.

Så det ene skud i bøssen må vi bruge med omhu.

Den kun ene ordinære årlige grødeskæring skal være effektiv og hurtig. Det lærte vi i år, med en ny operatør, hvordan man gør.

Vi ved også, og rapporterne gentager det, at den kun ene ordinære årlige grødeskæring er mest effektiv i forhold til oversvømmelser, hvis den sker så sent som muligt i grødens vækstsæson.

Så nu ved vi det igen, vi allerede vidste.

Den senest mulige, effektive og hurtigst mulige grødeskæring, Det er det, vi kan gøre indenfor eksisterende vandløbsregulativ og eksisterende forpligtelser til naturbeskyttelse.

Punktum.

Alligevel satte tre af byrådets partier, med tilsammen 25 af byrådets 31 medlemmer, den kun ene ordinære grødeskæring i værk så tidligt som muligt i år. Midt i juni, selvom fagkundskaben siger juli eller august.

Altså stik mod gængs viden.

De tre partier har nu øget, ikke sænket, risikoen for forøget vandstand i Gudenåen helt frem til næste ordinære grødeskæring næste sommer. Ved at sætte grødeskæringen i gang tidligst muligt, og ikke senest muligt.

De har brugt det eneste skud i bøssen til at skyde os selv i foden.

Al den nye viden kendte vi også godt allerede sidste år i november, da et byrådsflertal satte himmel og hav i bevægelse, blandt andet undersøgelser til hundredetusindevis af kommunale kroner.

Men så gik der tid – og penge -med det.

Peter Sig Kristensen

Medlem af byrådet i Silkeborg Kommune for Enhedslisten